Създай своята екскурзия

Катедралният храм „Св. Ал. Невски”

Цена: $0,00
На склад
Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е един от символите на България и на столицата София – придаващ й духовен и културен облик.

Църквата е построена в чест на руския цар Александър II, наричан още "Цар Освободител" след Освобождението на България от Турско робство през 1878 г., и носи неговото име.

След завършването на сградата през 1912 г. с украсата и изографисването на нейния интериор се заемат внушителен брой изтъкнати руски и български специалисти, архитекти, художници и скулптори.

Днес катедралата е най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. В него на големите православни празници се отслужват архиерейските литургии. Всеки ден църквата е притегателно място за жителите и гостите на София.

В подземния етаж на храма е разположена "Криптата", където в хронологичен ред са подредени около 300 експоната, предимно икони, а също и стенописни фрагменти. Експонатите датират от IX-ти век до края на XIX век. Колекцията е най-представителната сбирка, разкриваща развитието на иконописта по българските земи.

www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour