Създай своята екскурзия

Исторически музей – гр.Клисура

Цена: $0,00
На склад
Историческият музей в Клисура е включен с списъка на Стоте национални туристически обекта на България.

Тук се съхраняват документи и картини, които пресъздават героичните и трагични епизоди на дните от Априлското въстание. Сред художествената сбирка са творби на бележити български художници като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Дечко Узунов, Христо Станчев, Димитър Киров и други.

Едни от най-интересните и ценни ескпонати в експозициите са запазените оригинална камбана, с която е известено началото на Априлското въстание на 20 Април 1876г. и автентично черешово топче.

Към историческия музей са включени и няколко съхранени музейни къщи:

•Павурджиева къща - Изградена в характерния за Възраждането стил. В двора на къщата се намира единствената запазена днес розоварна. Къщата има важно значение и за Българската история - тук е бил учреден първият таен революционен комитет за Четвърти революционен окръг – Пловдив.

•Козинарова къща - В двора на къщата е възстановен кладенецът, известен с трагичната история за стопанката на дома, която в деня на потушаване на Априлското въстание се хвърля заедно с четирите си невръстни деца в кладенеца, за да избегне поругаване от турците.

•Червенакова къща - Първата възстановена къща след опожаряването на града, в която са посрещнати руските освободители. На първия етаж се намира автентичен дюкян от началото на ХХ век. В къщата е разположен и „Музеят на картофите”.

www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour