Екскурзии

Централен Балкан, Пловдив и чудните Родопи – екскурзия за ценители. 7 нощувки, от 1359 лв

Цена: $0,00
На склад

Централен Балкан, Пловдив и чудните Родопи – екскурзия за ценители.

Ловеч – Троян – Калофер - Карлово - Сопот – Пловдив – Копривщица - Ловеч
8 дни, 7 нощувки 


Ден 1-и:
Ще Ви вземем, от където сме се уговорили, отпътуваме за Ловеч, където ще се настаним в къща за гости в най-стария квартал - Вароша. Следобедът предвиждаме разходка до центъра, където ще разгледаме работилничките и дюкянчетата в покритият мост над р.Осъм (Мостът на Уста Кольо Фичето - символът на града). До вечерята ще имате и свободно време за почивка или почерпка в някое от многобройните модерни кафенета на пешеходната улица, любимо място на местните жители.

Ден 2-и: 
След закуска ще се изкачим до средновековната крепост Хисаря, вплетена като величествена корона между хълмовете "Стратеш" и "Ак баир". Ще изслушаме историята и легендите за храбрите битки за защитата на градът-крепост. До входа на крепостта гордо изправен е паметника на Васил Левски - Апостола на свободата, събудил след 5-вековното турско робство българския национализъм и дух, дал живота си за чиста и свята република България. В архитектурния резерват Вароша ще разгледаме Етнографския музеен комплекс Рашова и Драсова къщи, в които ще научим за историята и бита на Ловеч от уредниците там. Църквите Св. Неделя и Св. Богородица са съхранили националната ни идентичност през тежкото 5-вековно турско робство. Ще обядваме в битов ресторант с превъзходен готвач и ще се отправим към Деветашката пещера - един уникален природен и културен феномен, паметник на културата, защитен обект с национално и международно значение. Нашите домакини ще ни очакват за вечеря с вкусни гозби, приготвени от продукти на местни еко-стопанства и производители.

ден 3-и:
Закусваме и освобождаваме хотела, за да потеглим към Троян. По пътя се отбиваме към Римската крепост Состра, укрепление построено в средата на 2-и век, свързано с дислокацията на римските военни части (кохорти). Отиваме в с. Черни Осъм за да се потопим в света на дивите животни в местния Природонаучен музей, който е може би най-богатия на експонати в България. Следва третия по големина в България Троянски манастир, прочут със стенописите на Захарий Зограф, Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица и продуктите на манастирскотто стопанство. Няма как да пропуснем Изложението на художествените занаяти в с.Орешак, където освен да види всеки може да опита с помощта на майсторите да изработи нещо самобитно и оригинално, да отнесе със себе си не само сувенира, но и спомена от това неповторимо преживяване. След вкусен обяд, ще посетим музей Конака в гр. Троян, прекрасно презентиращ експонатите си от раздели Археология, История и Етнография.
Прехвърляме Стара планина и отиваме в Калофер, град сгушен под най-високия връх в Стара планина - вр.Ботев (2376м надморска височина), кръстен на най-известния български поет-революционер Христо Ботев. Настаняваме се в къща за гости на младо семейство, прибрало се след гурбет в милия роден край.

Ден 4-и:
Закусваме и отиваме да разберем как са се учили да четат и пишат в Даскал Ботьовото училище - музей на образованието. Ще разгледаме и послушаме беседа в къщата музей на Христо Ботев. Прибирайки се, ще се отбием в Девическият манастир "Свето Въведение Богородично". Той е бил и сега е място за просвещение и просветление. Много хора са го търсили и открили тук при игуменката - майка Валентина. Отправяме към Карлово, където първо ще обядваме в най-хубавия ресторант в района, в подножието на планината. Това е родния град на безспорния герой България Васил Кунчев - ЛЕВСКИ, събудил след 5-вековното турско робство българския национализъм и дух, дал живота си за Свободата ни. Неговият роден дом е част от музейния комплекс, изграден в благодарност към личността и делото му.  В Карлово ще се разходим из комплекса "Старинно Карлово" - съвкупност от възрожденски къщи. Там ще можете да се потопите в атмосферата на Възраждането.  Тук ще се полюбуваме на  майсторството на карловските занаятчии, приютени в Бухаловия хан. Вечерта се връщаме в Калофер и подкарваме по български: аперитив със салатка, кулинарна и фолклорна изненада по калоферски ... и песента на щурците.

Ден 5-и:
На петия ден от пътешествието ще посетим историческия музей в Карлово, съхранил паметници и предмети от праисторията до наши дни. Ще продължим към град Сопот. В родната къща-музей на Патриарха на българската литература Иван Вазов, информаторът там ще ни запознае с любопитни факти от живота на най-прочутия наш писател. Ще ви покажем интересни елементи от български бит и занаяти в сопотския еснаф "Дюкянъ".  Ще посетим девическия метох в Сопот, където в стария параклис са съхранени уникални икони. Там от 350 години досега дава плодове най-старата лоза в Европа (а може би и на света). Ще продължим напред, за да разгледаме и дядо Стояновата воденица, известна от романа на Вазов - "Под игото". В непосредствена близост до воденицата едевическия манастир "Свети Спас", от който Апостола на свободата Васил Левски е поел последния си път през Балкана, преди да бъде предаден от алчни българи и заловен от турската войска. Тук е и най-дългия лифт на Балканския полуостров, отвеждащ любителите на природата и приключенията в сърцето на Стара планина. Между посещенията ще похапнем в прочут с качествената си храна ресторант в Сопот, разположен в борова гора над града. За вечеря и заслужена почивка ще се върнем отново в Калофер.

 

Ден 6-и:

След закуска отпътуваме за Пловдив, където ще направим обиколка на град. Ще тръгнем по следите на древните римляни и ще посетим най-впечатляващите постройки от древността, като Римският стадион и ОдеонаАнтичния театър и Раннохристиянската базилика. След това, ще ви заведем на разходка по калдъръмените улички на Стария град на Пловдив - един малък оазис от 19-ти век, в който заможни търговци са построили своите архитектурно-уникални къщи, големи колкото кралски дворци. Тук ще имаме вкусен обяд с традиционна българска храна. Следващото място, което ще посетим е къща Хиндилиян - една от най-красивите автентични възрожденски къщи, богата на артистични декорации. След това ще посетим Археологическия комплекс Небет тепе - мястото, където първите жители на Пловдив са избрали да се установят. Накрая ще посетим Центъра за изкуства и занаяти - Бакалова къща, където ще можете да станете свидетели на демонстрации на пет традиционни български занаята. Вечерта ще ни посрещнат и ще се настаним в къща за гости Св. Никола в с.Гълъбово, където сред прохлада и чист въздух, ще се насладим на гостоприемството на домакините ни, изкусните им кулинарни творения и невероятната панорамна гледка към нощен Пловдив. 

Ден 7-и:
В този ден ще направим пътуване до средновековието на България през спиращи дъха пейзажи. След закуска, ще се отправим към Асеновград и ще посетим великолепната Асенова крепост, която магически ще ни пренесе в свят на войни и средновековна атмосфера. След това ще продължим към Бачковският манастир - вторият по големина в България. Това е едно от най-посещаваните и почитани места на Балканите. Манастирският комплекс включва сгради от 11-ти, 12-ти, 17-ти и 19-ти век, хармонично обединени в архитектурен ансамбъл. Манастирът дължи славата си на фактите, че той показва арменско-грузинското, гръцко и българско влияние в своята архитектура, стенописи и икони, плод е на духовните и културни дейности на монасите. След Бачковския манастир следва питателен обяд, който да ни даде сили. После ще продължим към уникалното скално образувание Чудните мостове, намиращо се в прекрасната Родопи планина. Нашите чаровни домакини в Гълъбово ще ни очакват, за да заредят батериите ни с вкусна вечеря и изненади.

Ден 8-и:
Последния ден си вземаме довиждане с нашите домакини и отпътуваме към Копривщица - възрожденски град-музей с 88 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметника, разположен в Средна гора. Ще го опознаем с помоща на отзивчивите екскурзоводи там и после ще ви изпратим до мястото, от което стартирахме нашия тур. 

Цена на човек:
- 2549 лeвa за 1 посетител
- 1739 лeвa за група от 2-ма
- 1639 лeвa за група от 3-ма
- 1569 лeвa за група от 4-ма
- 1449 лeвa за група от 5-ма
- 1359 лeвa за група от 6-ма и повече

Цената включва:
-Транспорт по време на екскурзията
-7 нощувки в двойна стая на автентични български къщи за гости
-Храна (закуска, обяд и вечеря), топли и студени напитки, български алкохол
-Билети и такси за всички обекти
-Компетентни беседи от информаторите на самите забележителности
-Медицинска застраховка

Цената не включва:
-Транспорта до началната и от крайната точки на екскурзията /при Ваше желание ще оферираме изгодно/.
-Лични разходи

*Екскурзията е възможна за осъществяване през цялата година

www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour