Екскурзии

Екскурзия през владенията на тракийските и българските царе, 6 нощувки, от 1239 лв.

Цена: $0,00
На склад
Този тур комбинира едни от най-интересните и забележителни места в България. Спиращата дъха красота, завладяващата история, богатите традиции и несломимият български дух ще ни подсигурят едно незабравимо изживяване.

Ден 1-ви:
Ще ви посрещнем на уговорената начална точка и отведем до града на липите – Стара Загора. След настаняване в уютната къща за гости, която внимателно сме избрали за вас, ще можете да се насладите на следобедна разходка из улиците на града. Стара Загора е известна със своите зелени паркове и градини. Тук се намира и една от най-големите зоологически градини в страната, която е любимо място за отдих на много българи.

Ден 2-и:
През този ден ще се запознаем отблизо с историята и духа на Стара Загора. Започваме нашата разходка с Регионалния исторически музей, в който се съхраняват множество артифакти, датиращи още от 6в. пр. Хр. Сградата на музея е нова и модерна, но забележителен е фактът, че основите й лежат на част от главната улица на римския град – „кардо максимус“- която свързвала Южната и Северната порта на града. Продължавайки по стъпките на римляните, ще се отправим към Форума на античния римски град Августа Траяна. Комплексът датира от времето на император Траян (98 – 117 г.), като по това време е бил важен икономически и духовен център в римската провинция Тракия. Оттам ще посетим открития наскоро дом на богат римски гражданин, в който подът е нареден с красива пълноцветна мозайка - произведение на изкуството. След вкусен обяд, ще открехнем и вратата на Музея на религийте - култово историческо място в града. Последно сградата на музея е била турска джамия, в която от дълбока древност са засвидетелствани останки на религиозни практики, свързани с различни култове от различните епохи от 10-и век пр. Хр. до сега. Невероятното наслагване на религиозни практики в това място е безспорно доказателство за рядко срещана приемственост между духовните култове през вековете. Последната спирка в центъра на Стара Загора ще е Етнографският музей, поместен в Хаджиангеловата къща. Построена е през 1883 г. от дебърския майстор уста Георги. Музейната експозиция показва домашна уредба и образци от градско облекло от края на 19-ти до средата на 20-ти век. Ще Ви заведем и до най-добре запазеното в Европа неолитно жилище, датиращо от 6-ти век пр. Хр., което е ключово откритие в историята на човешкия род. Приключваме деня, „както традицията повелява“ – с охладена българска ракия и свежа Шопска салата.

Ден 3-и:
След закуска, започваме едно пътуване с дъх на рози. Отправяме се към Казанлък, за да се потопим в красотата на световноизвестната Розова долина. Ще бъдем посрещнати в двора на Етнографски музей „Кулата“ с чаша розов ликьор, сладко от рози и, разбира се, току-що приготвена баница. След увлекателния разказ за живота на казанлъчани през вековете от тамошния историк, ще се изкачим до тракийската гробница от 3-4 в. пр. Хр. Същата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство. Носещият се във въздуха сладък аромат на роза Дамасцена ще ни отведе до Музея на розата. Тук ще можем да научим повече за българското розово масло, което е един от най-скъпите продукти в цял свят, като цената му надминава тази на златото. След традиционен български обяд, ще се отправим към връх Шипка. След като отдадем заслужено внимание на паметника и музея, намиращи се на тази свещена за българите земя, ще се спуснем обратно към с. Шипка, където ще имаме възможността да посетим манастира “Рождество Христово” с красивата му руска църква в него. Ще бъдем посрещнати в чудесна къща за гости, където домакините са ни приготвили вечеря с традиционни местни гозби.

Ден 4-и:
Започва още един ден, изпълнен с приключения и запомнящи се моменти! Първо ще посетим Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“. Основан през 1964, комплексът се състои от над 50 различни обекта, с целогодишно работещи занаятчийски работилници и водни съоръжения. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода - воденици, тепавици и други. Следваща спирка за деня е Соколският манастир „Успение Богородично“. В храма са намирали убежище едни от най-дейните бойци за свобода, както и самият Васил Левски. Заредени със свежи сили след вкусен обяд, продължаваме това вълнуващо възрожденско пътуване. Отправяме се към Трявна и Боженци - архитектурни резервати, успели да съхранят жив българския дух и традиции през вековете. В следобедните часове ще се озовем в Габрово, познат още като българската столицата на шегите. Неслучайно, тук се намира единственият по рода си „Дом на хумора и сатирата“. В музеят ще ни запознаят с историята на града, подплътена с най-известните габровски анекдоти, и как той се е превърнал в българската столица на хумора. Развеселени ще се отпътуваме към Великотърновско, за да отседнем при следващите ни домакини. Ще има късна вечеря с питиета и ястия от местния край.

Ден 5-и:
Всеки уважаващ себе си българин трябва, поне веднъж в живота си, да посети Велико Търново. Тук ще сме следващите два дни. Градът е бил столицата на Второто българско царство от 1185-а до 1393-а година. Първо ще се посетим архитектурен резерват „Арбанаси“. Градчето изживява своя разцвет през 17-и век, когато се превръща в активен търговски център. Въпреки че почти всички къщи изглеждат грубо-строени отвън, техният интериор е изключително фин, богат, луксозен за времето си и впечатляващ посетителите с изящните си декорации, дърворезби и гипсови орнаменти. Ще хапнем в едно от местните ресторантчета, предлагащи току-що приготвени български специалитети! Ще отскочим до два от най-старите манастири в България Патриаршеския и Преображенския, известен с изящния стенопис „Колелото на живота“ от прочутия майстор Захари Зограф. Местоположението на манастирите е такова, че ще можете да се насладите на уникалните образувания на природата, която ги заобикаля. Прибираме се за отдих и вечеря.

Ден 6-и:
Ден посветен отново на Царевград Търнов, града на най-славните български царе! Ще посетим крепостта „Царевец“, където са живяли всички царски особи. Българските войски успяват да удържат крепостта от турците за цели три месеца, преди да попаднат под турско робство през 1393г. Местните община и частна фирма са осъществили грандиозен за местните и гостите на града проект - аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина". Той е режисиран с цветни светлини, лазери, звук, музика и камбанен звън, които разказват историята на крепостта по време на обсадата от турците и може да се наблюдава всяка вечер. По-късно се отправяме към църквата „Свети Четиридесет мъченици“. Храмът е бил издигнат по заповед на цар Иван Асен II, в чест на неговите победи на бойното поле. Мястото е известно и с това, че на 22 септември 1908г. цар Фердинанд обявява пълната независимост на България от турско робство. Ще разполагаме и със свободно време за разходка из града и отдих, последвано от домашно-приготвена вечеря.

Ден 7-и:
Последният ден от нашето пътуване ще ни отведе в Ловеч. Ще започнем от символа на Ловеч – покрития мост над р. Осъм. През 1874 година българският архитект Никола Фичев (познат още като Уста Кольо Фичето), по молба на ловешкия занаятчия Исмаил, построява прочутия покрит мост, а в строежа се включват и много от жителите на Ловеч. Мостът e бил изграден върху 7 каменни устоя изцяло от дърво, без метални части, като при сглобките са използвани дървени клинове. След това ще разгледаме архитектурно-исторически резерват „Вароша“, Тук се открояват красивите възрожденски къщи, типичните калдъръмени улички, църкви, музеи и галерии – място с богат културен живот. Ще обядваме в един от местните ресторанти. В най-високата част на стария град са разположени останките от крепостта Хисаря. В близост до крепостта се намира и паметникът на Васил Левски. След това потегляме към началната точка на нашия тур.

Цена на човек:
- 2251 лв. за 1 посетител
- 1560 лв. за група от 2-ма
- 1483 лв. за група от 3-ма
- 1422 лв. за група от 4-ма
- 1312 лв. за група от 5-ма
- 1238 лв. за група от 6-ма и повече

Цената включва:
-Транспорт по време на екскурзията
-6 нощувки в двойна стая на автентични български къщи за гости
-Храна (закуска, обяд и вечеря), топли и студени напитки, български алкохол
-Билети и такси за всички обекти
-Компетентни беседи от информаторите на самите забележителности.

Цената не включва:
- Лични разходи по време на тура.

*Екскурзията е възможна за осъществяване през цялата година
www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour