Създай своята екскурзия

Етнографски комплекс "Кулата" - гр.Казанлък

Цена: $0,00
На склад
Етнографският комплекс „Кулата”- гр.Казанлък се намира в най-стария квартал на града. През 1976г. в две от реставрираните къщи са уредени етнографските експозиции от Историческия музей.
Едната къща е строена в началото на 19-и век и е типична подбалканска като архитектура - едноетажна, асиметрична. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята.
Втората възстановена къща е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. Като архитектурно изпълнение тази къща няма подобна в града. Къщата е двуетажна, асиметрична, с открит чардак и кьошк.
Експозицията на комплекса представя домашния уют на казанлъчанина през 19-и век. Демонстрация на розоварене, тестване на етерични масла, дегустация на кулинарни продукти от маслодайна роза, куклен фолклорен спектакъл.
Тук посетителите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и ръчно изработени сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.
www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour