Винен туризъм

Винен рай - Сакар и източните Родопи, 2 нощувки, от 449 лв.

Цена: $0,00
На склад
Този тур е в един чисто винен регион с многобройни гледани лозя и винарни, разположени близо едни до други. В южната част на България и източните Родопи, по границата ни с Гърция има страхотни условия за винопроизводство и чудесни винарни.
Първоначално ще посетим малкото селце Коларово, където са ситуирани три различни винарни: Цастра Рубра, Малката Звезда и Шато Коларово. На втория ден ще отидем в югоизточното село Мезек, където ни очакват две много различни помежду си винарни: Мезек и катаржина Естейт. Дневната културна програма включва посещение на Мезешката Тракийска гробница и обиколка из руините на Перперикон - древен тракийски град и светилище. Насладете се на богатото културно наследство и девствената природа на Източните Родопи и Сакар - регионът с най-голям брой застрашени видове птици в Европа.

Ден 1-ви:
Пътуваме от уговорената начална точка до село Коларово, намиращо се в сърцето на Сакарския винен район. Шато Коларово е първото в нашия списък за посещения. Тук ще дегустираме от вината с марка Ahal и ще се запознаем с тероара на района. На 5 мин път пеш е най-големия винпром в района Кастра Рубра. Местния енолог ще ни направи една обиколка на тази впечатляваща изба, която може да се похвали с най-модерните технологии, както и отлични вина. Ще дегустараме пет вида вино и ще обядваме. Последна в дневната програма е най-малката, но очарователна винарна Малката Звезда. Ще опитаме виното й, представено от технолога му. Ще ви закараме до селска къща за гости Дивата ферма, намираща се в село Горно поле в района на Източните Родопи. Вечеря в семеен стил ни организират нашите гостоприемни домакини с био продукти от собствената им ферма.

Ден 2-и:
След закуска ще ви закараме до с.Мезек, в близост до границата с Гърция, в подножието на Източната част на Родопи планина. Ще пробваме новата реколта вина в малката семейна винарна Мезек. После замайването ще продължи от историята на траките, визуализирана ни в уникалната местна антична гробница. След минутки пътуване ще посетим модерната винарна Катаржина Естейт, където ще имаме една различна по формата си дегустация в парк-лозето.
След този вълнуващ ден, ще ви върнем обратно в фермата, където е вечерята.

Ден 3-и:
Ще се заредим с вкусна закуска и се отправяме към Древнотракийския камен град Перперикон. След него отпътуваме към началата точка на този тур.

Цена на човек:
- 859 лeвa за 2-3 посетителя (минимум 2-ма)
- 609 лeвa за група от 4 до 8
- 449 лeвa за група от 9 до 14 (максимум 14)

Цената включва:
- Транспорт от/до уговорената начална точка на това пътуване;
- Транспорт по време на тура (миниван/кола);
- Две нощувки в Дивата ферма (с.Горно поле), при настаняване в двойна стая;
- Посещение на Перперикон (самостоятелна обиколка);
- Посещение на Тракийска гробница Мезек;
- Дегустация във винарска изба Шато Коларово, с включени предястия и минерална вода;
- Дегустация във винарна Кастра Рубра, с включени предястия и минерална вода;
- Дегустация в Малката Звезда, с включени предястия и минерална вода;
- Дегустация във винарна Мезек, с включени предястия и минерална вода;
- Дегустация в Катаржина Естейт, с включени предястия и минерална вода;
- Две закуски (ден 2 и 3);
- Обяд и вечеря през първия ден;
- Обяд на втория ден;
- Тур-водач от Bulgarian Wine Tours;
- Обиколки на избите с професионални винари;
- Туроператорска застраховка от HDI, в случай на неспазване на указаните услуги;
- Медицинска застраховка, покриваща до 2000 евро

Цената НЕ включва:
- Личен транспорт, включително и самолетни билети;
- Храна, различна от поменатата в тура;
- Лични разходи по време на тура

Условия, промени и анулиране:
- Промяна в името на някой от участниците, в срок по-малко от 45 дни преди началната дата на тура, са предмет на административна такса на стойност 25 евро.
- Промяна на началната дата на тура трябва да бъде писмено одобрена от BG-Trip.
- В случай на анулиране на резервация, възстановяването на заплатената сума е както следва: анулиране 45 или повече дни от началната дата на тура – 100%; между 30 и 45 дни преди началото – 70%; между 30 и 14 дни преди началото – 50% от заплатената сума; по-малко от 14 дни преди началото на тура – не се възстановява никаква част от заплатената сума.

По време на тура, следните винарни ще бъдат посетени:

Шато Коларово
Шато Коларово е създадено през 2009 г. от Стоян Стоянов. Живеещ в Стара Загора, семейното му наследство го довежда в района с призванието да продължи занаята да произвежда вино. Както подсказва името, избата се намира в село Коларово в южната част на Сакар планина. Селото има само девет постоянни жители, но тук са ситуирани четири винарски изби. Районът е изключително подходящ за лозарството. Шато Коларово не заслепява с външен вид - сградата на винарната е била бивша мандра. Виното, произведено там, със сигурност ще нанакара да се влюбите в него...

Кастра Рубра
Винарната се намира в село Коларово и е кръстена на римски крепостен лагер, който е бил използван за почивка и смяна на конете от римските пощенските служби и е разположен по протежение на един от най-важните пътища в Римската империя - Via Diagonalis, свързващ Рим с Константинопол. Кастра Рубра е една от най-известните български винарни, заради уникалната си архитектура, технологии и отлични вина. Тя е единствената българска изба, която известния френски енолог Мишел Ролан консултира. Той смята, че тероара, поддържаните стари лозя ( над 40 годишни) и амбициозния екип на винарната са предпоставките за производство на великолепни вина...

Малката звезда
Малката Звезда е обща точка на четири стари римски пътя, включително и най-важния - Via Diagonalis. От звездообразната форма на мястото идва и името на кокетната винарна. Поради стратегическото си място, тази област е била "безмитна" зона в римско време и основната търгувана стока е била виното. Малката Звезда произвежда забележителни червени вина от своите над 30-годишни лозя. Винарната ежегодно произвежда и специалната марка вино "Света гора", посветена на българския манастир в Атон(Гърция). Екипът смело експериментира с местните сортове Мавруд и Памид, и неговата малка звезда изгрява на българския винен хоризонт...

Винарна Мезек
Историята на винарната Мезек звучи като приказка. Винарната е творение на графичен дизайнер по професия и винопроизводител по сърце - Сашо Карапеев. След години, прекарани в лудия градски живот, Сашо решава да се върне в село Мезек и да заживее в наследството си. С помощта на собствените си ръце и артистичен талант, стъпка по стъпка, Сашо построява отделните сгради на своята винарна. Те се изграждат в Тракийската стил, само от камък и дърво (без използването на цимент и желязо), като декорациите по сградите са дело на самия Сашо. Винарна Мезек не разполага със собствени лозови масиви, но изкупува най-качественото грозде от близките частни лозари. Всичко в производството на неговото вино се извършва ръчно и по традиционни методи. Сашо доказва, че ако вършиш нещо от сърце, добрите резултати неминуемо следват. Понастоящем, Сашо продава няколко хиляди бутилки годишно директно от избата си, която е превърнал в малък музей на виното. Мезек винарна ще ви изненада и очарова моментално с атмосферата и виното си.

Катаржина Естейт
Катаржина Естейт е още едно доказателство, че Източните Родопи и Сакар планина са с потенциал да направят българското вино известно в цял свят. Винарната е на границата с Гърция. Лозята, които обграждат винарната са разположени на парцели с различни видове почва и се наслаждат на най-големия брой слънчеви часове в България. В допълнение, архитектурата, техниката и художествените елементи на самата винарна са свидетелства за прецизната работа на Катаржина Естейт. Всеки етикет и всяко име на вината има една завладяваща история, като тази на най-успешната марка – Въпросителния знак (?). Това е първото вино участвало в конкурс за вино и от винарната не са очаквали награда. Те все още не са имали име за виното и решили просто да сложат въпросителен знак вместо име на етикета. Виното спечелило златен медал и естествено марката останала. Ако все още се питате колко добри са българските вина, Катаржина Естейт има отговора за вас...
www.bg-trip.com Mitkulishev Photography Ivan Mandevski © Photo: Svetoslav Todev

YOUR PERSONAL GUIDE IN BULGARIA               Create your own tour